Gönül Yazar

Gönül Yazar (nombre de soltera: Gönül Özyeğiner), nacida en la ciudad portuaria de Esmirna el 8 de diciembre de 1936, es una popular cantante y actriz turca. Es una de las artistas de variedades más famosas de Turquía de todos los tiempos. Su popularidad alcanzó el clímax durante las décadas de 1960 y 1970. Su hermana, Belkıs Özener, también consiguió cierta fama como cantante.

A la edad de 14 años, ganó un concurso de canto llamado "Ege Ses Kraliçesi Yarışması" (Reina Vocal del Egeo).

Contrajo matrimonio con su marido Necdet Yazar, que la lanzó a la fama a través de la emisora Ankara Radio.

Gönül Yazar ha lanzado 18 álbumes musicales y ha actuado en más de 40 películas.

Discografía

  • Gönül Yazar - Halime (1968) (Şençalar Plak)
  • Dertleri Zevk Edindim (1970/ 1977) (Arya Plak/ Yavuz Plak)
  • Gönül Yazar - Nisan Yağmuru (1970) (Televizyon Plak)
  • Gönül Yazar - O Ağacın Altı (1972) (Kervan Plak)
  • Artık Bu Solan Bahçede (1973) (Atlas Plak)
  • Çakıl Galası'nda (1974) (İstanbul Plak)
  • Gönül Yazar - Ağlar Gezerim (1974) (Yavuz Plak)
  • Gönül Yazar'dan Seçmeler (1974) (Yavuz Plak)
  • Gönül Yazar - Tadı Yok Sensiz Geçen Günlerimin (1975) (Yavuz Plak)
  • Gönül Yazar - Sen de Mevsimler Gibisin (1975) (Yavuz Plak)
  • Aldırma Gönül (1978) (Elenor Plak)
  • Taş Bebek (1979) (Elenor Plak)
  • İşte Benim Dünyam (1982) (Elenor Plak)
  • Gönül Defterim (1985) (Elenor Plak)
  • Gönül'den Gönüllere (1992) (Emre Plak)
  • En İyileriyle Gönül Yazar (2006) (Ossi Müzik)

Filmografía

  • Tanık, (1992)
  • Vurgun, (1973)
  • Gel Desen Gelemem Ki, (1969)
  • Ölüme Giden Yol, (1969)
  • Kara Gözlüm Efkarlanma, (1968)
  • Aslan Yürekli Reşat, (1967)
  • Trafik Belma, (1967)
  • Beyoğlu'nda Vuruşanlar, (1966)
  • Fakir Bir Kız Sevdim, (1966)
  • Halime'yi Samanlıkta Vurdular, (1966)
  • İdam Mahkumu, (1966)
  • Kanlı Mezar, (1966)
  • Mezarını Hazırla, (1966)
  • Namus Kanla Yazılır, (1966)
  • Dudaktan Kalbe, (1965)
  • Taçsız Kral, (1965)
  • 65 Hüsnü, (1965)
  • Adım Çıkmış Sarhoşa, (1965)
  • Bilen Kazanıyor, (1965)
  • Bir Garip Adam, (1965)
  • Hüseyin Baradan Çekilin Aradan, (1965)
  • Kocamın Nişanlısı, (1965)
  • Yalancının Mumu, (1965)
  • Cımbız Ali, (1964)
  • Köye Giden Gelin, (1964)
  • Sahte Sevgili, (1964)
  • Şu Kızların Elinden, (1964)
  • Var mı Bana Yan Bakan, (1964)
  • Kelepçeli Aşk, (1963)
  • Ateşli Kan, (1962)
  • Bir Gecelik Gelin, (1962)
  • Bir Bahar Akşamı, (1961)
  • Taş Bebek, (1960)

Enlaces externos


Wikimedia foundation. 2010.

Mira otros diccionarios:

  • Gönül Yazar — (née Özener) is a popular Turkish singer and actress. She is one of the most famous Turkish entertainers of all time with a peak in 1960 s and 1970 s. Her sister Belkıs Özener is also a famous singer.Gonul Yazar was born in the port city of Izmir …   Wikipedia

  • Vecdi Gönül — Mehmet Vecdi Gönül Minister of National Defence of Turkey In office 18 November 2002 – 6 July 2011 Prime Minister …   Wikipedia

  • Turkish pop music — had its humble beginnings in the late 1950s with Turkish cover versions of a wide range of imported popular styles, including rock and roll, tango, and jazz. This wide collection of songs were labelled as Hafif batı (light western) music and… …   Wikipedia

  • List of Turkish pop music performers — This is a list of notable Turkish Singers and music performers. NOTOC Turkish Pop Music Performers Individuals A*Abidin *Esin Afşar *Asya (singer) *Demet Akalın *Barış Akarsu *Gönül Akkor *Kamuran Akkor *Sezen Aksu *Rana Alagöz *Sibel Alaş… …   Wikipedia

  • State Artist — (Turkish: Devlet Sanatçısı, also sometimes translated as National Artist ) is a honorary title issued to artists by the government of Turkey for their contributions into the Turkish culture. It was established in 1971 by President of Turkey and… …   Wikipedia

  • Cüneyt Arkın — (bürgerlich Fahrettin Cüreklibatır[1]; * 8. September 1937 in Karaçay, Landkreis Alpu in der Provinz Eskişehir, Türkei) ist ein türkischer Schauspieler, Drehbuchautor, Filmregisseur und produzent. Inhaltsverzeichnis 1 Leben 2 Schauspieler …   Deutsch Wikipedia

  • Liste türkischer Popmusiker — Neue Musik Türkische Arabeske Musik (Arabesk) Alisan Adnan Şenses Azer Bülbül Bendeniz Cansever Cengiz Kurtoglu Ebru Gündeş Ebru Yaşar Emrah Ferdi Tayfur Gökhan Güney Hakan Tasiyan Hakki Bulut İbrahim Erkal İbrahim Tatlıses İntizar Kibariye… …   Deutsch Wikipedia

  • Müzeyyen Senar — (* 1919 bei Bursa) ist eine Sängerin der türkischen Kunstmusik (Türk sanat müziği). Inhaltsverzeichnis 1 Leben 2 Kurioses 3 Literatur 4 Einzelnachweise …   Deutsch Wikipedia

  • Buddha Bar — Le Buddha Bar est un Restaurant Bar Lounge parisien, situé 8/12 rue Boissy d Anglas (Place de la Concorde), dans le 8e arrondissement de Paris. Il fait partie du groupe George V Eatertainment.  Ce site est desservi par la station de… …   Wikipédia en Français

  • Энрико Масиас — Enrico Macias …   Википедия


Compartir el artículo y extractos

Link directo
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.