Herman Heijermans

Herman Heijermans

Herman Heijermans (3 de diciembre de 1864, Rótterdam - 22 de noviembre de 1924, Zandvoort) escritor neerlandés de origen judío.

Nació en el seno de una familia liberal judía con once hijos. Trabajó como crítico en el periódico De Telegraaf. En el Handelsblad de Ámsterdam, publicó una serie de croquis de familas judías bajo el psudónimo "Samuel Falkland", que más tarde se recogerían en un libro. En su obra literaria se manifiestan sus inquietudes políticas solicalistas. Murió de cáncer en 1924.

Bibliografía

  • 1892 - 'n Jodenstreek?
  • 1892 - Trinette
  • 1893 - Ahasverus
  • 1893 - Dora Kremer
  • 1893 - Fleo
  • 1897 - Sabbath
  • 1898 - Diamantstad
  • 1898 - Ghetto
  • 1898 - Het antwoord
  • 1898 - Kamertjeszonde
  • 1898 - Nummer tachtig
  • 1898 - Puntje
  • 1899 - De machien
  • 1899 - De onbekende
  • 1899 - Ego
  • 1899 - Het zevende gebod
  • 1900 - Eén mei
  • 1900 - Het pantser
  • 1901 - Op hoop van zegen
  • 1901 - Ora et labora
  • 1903 - Bloeimaand
  • 1903 - Buren
  • 1903 - Het kamerschut
  • 1903 - Het kind
  • 1903 - In de Jonge Jan
  • 1903 - Schakels
  • 1904 - Kleine verschrikkingen
  • 1904 - Saltimbank
  • 1905 - Allerzielen
  • 1905 - Artikel 188
  • 1905 - Biecht eener schuldige
  • 1905 - De meid
  • 1905 - Interieurs
  • 1906 - Feest
  • 1906 - Kleine vertelsels
  • 1907 - Uitkomst
  • 1907 - Vreemde jacht
  • 1907 - Wat niet kon
  • 1908 - Berliner Skizzenbuch
  • 1908 - De groote vlucht
  • 1908 - De opgaande zon
  • 1908 - Joep's wonderlijke avonturen
  • 1909 - De roode Flibustier
  • 1909 - De schoone slaapster
  • 1910 - Beschuit met muisjes
  • 1910 - Nocturne
  • 1911 - Gevleugelde daden
  • 1911 - Glück auf!
  • 1912 - Duczika
  • 1914 - Brief in den schemer
  • 1914 - De buikspreker
  • 1914 - Een heerenhuis te koop
  • 1914 - Robert, Bertram en Co.
  • 1916 - Dageraad
  • 1916 - Eva Bonheur
  • 1917 - De wijze kater
  • 1920 - De vliegende Hollander
  • 1923 - Van ouds `De Morgenster'
  • 1924 - De moord in de trein
  • 1924 - Droomkoninkje
  • 1925 - Vuurvlindertje

Enlaces externos (en neerlandés)


Wikimedia foundation. 2010.

Mira otros diccionarios:

  • Herman Heijermans — (Dec 3 1864, Rotterdam ndash; Nov 22 1924, Zandvoort)), was a Dutch writer.Heijermans grew up in a liberal Jewish family as the fifth of 11 children of Herman Heijermans Sr. and Matilda Moses Spiers. In the Amsterdam Handelsblad he published a… …   Wikipedia

  • Herman Heijermans — est un dramaturge et romancier néerlandais né à Rotterdam le 3 décembre 1864 et mort à Zandvoort le 22 novembre 1924. Biographie Né dans une famille juive, il travaille dans le journal Algemeen Handelsblad où il écrit des… …   Wikipédia en Français

  • HEIJERMANS, HERMAN — (1864–1924), Dutch playwright and novelist. Heijermans grew up in Rotterdam, the eldest son of a prominent journalist, and started writing after an unsuccessful time in the rag business. In 1893 he became a theater critic for the Amsterdam based… …   Encyclopedia of Judaism

  • Heijermans —   [ hɛi̯ərmɑns], Herman, niederländischer Schriftsteller, * Rotterdam 3. 12. 1864, ✝ Zandvoort 22. 11. 1924; lebte 1907 12 in Berlin; Vertreter des Naturalismus, gesellschaftskritischer Dramatiker und Erzähler, der mit scharfer, oft derber… …   Universal-Lexikon

  • Heijermans, Herman — ▪ Dutch author born Dec. 3, 1864, Rotterdam died Nov. 22, 1924, Zandvoort, Neth.  Dutch author and playwright, both naturalistic and didactic, who in his work attacked all aspects of bourgeois hypocrisy.       After failing in business,… …   Universalium

  • Гейерманс, Герман — Герман Гейерманс Herman Heijermans …   Википедия

  • Гейерманс — Гейерманс, Герман Герман Гейерманс Herman Heijermans Дата рождения: 3 декабря 1864 Место рождения …   Википедия

  • Op Hoop van Zegen — For the film adaptations, see Op Hoop van Zegen (films). Op Hoop van Zegen (Dutch for Trusting Our Fate in the Hands of God ), is a 1900 Dutch play, taking place in a fishing village, with the conflict between the fishermen and their employer… …   Wikipedia

  • Niederländische Literatur — Niederländische Literatur. Die schone Literatur der Niederländer fängt in der zweiten Hälfte des 12. Jahrh. an mit Heinrich von Veldeke (s. d., Bd. 9), einem Edelmann aus dem Südlimburgischen. Seine erste Dichtung (in südlimburgischer Mundart. s …   Meyers Großes Konversations-Lexikon

  • André Antoine (théâtre) — Pour les articles homonymes, voir André Antoine et Antoine. André Antoine André Antoine est un acteur, metteur en scène, directeur de théâtre et réalisateur français, né le 31 janvier 1857 à Limoges ( …   Wikipédia en Français


Compartir el artículo y extractos

Link directo
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.