Massa Makan Diabaté


Massa Makan Diabaté (Kita, 1938 - 27 de enero de 1988) dramaturgo, escritor e historiador de Malí. Descendiente de una familia de juglares, Diabaté comenzó a entrenarse con 7 años para serlo, aunque lo dejó para ir a estudiar a Guinea y sociología y ciencias políticas en París. Al volver a Mali, ocupó un cargo administrativo en Bamako.

Bibliografía

  • 1970 Janjon et autres chants populaires du Mali (París, éditions Présence Africaine)
  • 1970 Kala Jata (Bamako, Editions Populaires)
  • 1975 L'aigle et l'épervier ou la geste de Soundjata (París, éditions Oswald)
  • 1973 Une si belle leçon de patience (play) (París, O.R.T.F / D.A.E.C)
  • 1979 Le lieutenant de Kouta (París, Editions Hâtier)
  • 1980 Le coiffeur de Kouta (París, Editions Hâtier)
  • 1980 Comme une piqûre de guêpe (París, éditions Présence Africaine)
  • 1982 Le boucher de Kouta (París, Editions Hâtier)
  • 1985 L'assemblée des djinns (París, éditions Présence Africaine)
  • 1986 Le Lion à l'arc (París, Editions Hâtier)

Referencia

This article began as a translation of the corresponding article in the French Wikipedia, accessed 27 June 2005. That, in turn, gives the following reference:

http://www.afribone.com/article.php3?id_article=22


Wikimedia foundation. 2010.

Mira otros diccionarios:

  • Massa Makan Diabate — Massa Makan Diabaté Massa Makan Diabaté était un historien et écrivain malien, né en 1938 à Kita (Mali) et mort le 27 janvier 1988 à Bamako (Mali). Biographie Né en 1938 à Kita en pays malinké, Massa Makan Diabaté est issu d’une famille …   Wikipédia en Français

  • Massa Makan Diabaté — (1938 January 27, 1988) was a Malian historian, author, and playwright. Contents 1 Biography 2 Redefining and reclaiming the griot …   Wikipedia

  • Massa Makan Diabaté — Pour les articles homonymes, voir Diabaté. Massa Makan Diabaté était un historien et écrivain malien, né en 1938 à Kita (Mali) et mort le 27 janvier 1988 à Bamako (Mali). Sommaire 1 Biogra …   Wikipédia en Français

  • Diabaté — is a surname, and may refer to: Henriette Diabaté (born 1935), Côte d Ivoire politician and writer Massa Makan Diabaté (1938–1988), Malian historian, author, and playwright Abdoulaye Diabaté (born 1956), Malian singer and guitarist Toumani… …   Wikipedia

  • Diabate — Diabaté Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Patronymes Abdoulaye Diabaté, chanteur et griot malien Lassina Diabaté (né en 1974), joueur ivoirien de football ; Massa Makan Diabaté (1938… …   Wikipédia en Français

  • Massa (disambiguation) — Massa is the administrative seat of the Italian province of Massa Carrara. Massa may also refer to: Massa (language), African language Massa (gorilla), gorilla from the Philadelphia Zoo Portuguese sweet bread or Massa Sovada Massa, a minor… …   Wikipedia

  • Diabaté — Cette page d’homonymie répertorie les différents sujets et articles partageant un même nom. Sommaire 1 Patronymes 1.1 Ecrivains 1.2 S …   Wikipédia en Français

  • Diabaté — (Massa Makan) (1938 1988) écrivain malien. Ses contes (Si le feu s éteignait, 1967) et ses romans (trilogie de Kouta, 1979 1982; Comme une piqûre de guêpe, 1980; l Assemblée des djinns, 1985) constituent une initiation à la culture malinké …   Encyclopédie Universelle

  • Griot — This article is about the West African poets. For the rapper, see Griot (rapper). Senegalese Wolof griot, 1890 …   Wikipedia

  • Mandinka people — Not to be confused with Mandé. See also: Mandingo people of Sierra Leone The Mandinka …   Wikipedia


Compartir el artículo y extractos

Link directo
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.